Jdi na obsah Jdi na menu

Typy jógy

typy1.jpgHatha jóga

Základní forma jógy. Je to typ cvičení, se kterým se můžeme setkat na kurzech klasické jógy. Je to klidný a nenáročný druh jógy, který je dobrou volbou pro začátečníky. Tato forma jógy je určená pro ty, kteří chtějí v pomalejším tempu posílit, protáhnout svoje tělo a uklidnit mysl.

Power jóga
Nejnovější styl jógy, který vychází z hatha jógy.Power jóga je odlišná od ostatních stylů v tom, že pozice nejsou prováděné ve stanoveném pořadí. Je zde určitá volnost pro instruktory, kteří si mohou tvořit pro každou lekci různé sestavy. Lekce se skládá z pozic ve stoje i na zemi. Pozice ve stoje vedou ke zlepšení krevního oběhu a dýchání, posílení zad, uvolnění pánve a spodní části zad. Tím, že power jóga je obvykle rychlá, pálí se při ní dost kalorie a člověk si dá do těla. Power jógu mohou provozovat všechny generace, je však oblíbená u žen a dívek. Pokud s power jógou nemáte žádné zkušenosti, je dobré jít na kurz určený pro začátečníky.

Bikram jóga
Pro všechny milovníky tepla je bikram jóga. Tento styl se odehrává v místnosti, kde teplota dosahuje 42 stupňů a vlhkost vzduchu je nastavena okolo 40 procent. Styl se skládá z 26 základních pozic neboli ásán, které určil zakladatel této formy Bikram Choudhury, a pomůže zlepšit naši flexibilitu díky vyšší teplotě v místnosti . Při cvičení se daří spálit více kalorií díky teplotě v místnosti a bikram jóga také zvyšuje výdrž. Na cvičení se doporučuje si vzít dostatek vody a ručník. Tento styl vychází z hatha jógy. Tento styl je vhodný pro všechny, kteří netrpí vážným onemocněním. Naopak není vhodný pro lidi trpící kardiovaskulárními onemocněními a pro děti do 13 let.

Vinyasa (Vinjása) flow jóga
Tento druh je o sladění pohybu s dechem. Je zaměřen na dechovou techniku (udždžájí). Jedná se o dynamické cvičení, kde základem je pozdrav slunci, do kterého se vkládají další pozice z klasické jógy. Je zde určitá podobnost s power jógou a není zde přímá hranice. Obecně je ale power jóga více zaměřená na fyzické cvičení a blíží se tak stylům jako aerobic. Oproti tomu vinyasa flow jóga klade větší důraz na dýchání a na samotnou podstatu jógy. Vinyasa jóga předpokládá určitou znalost jednotlivých pozic, je tedy vhodná pro ty, co už mají pár lekcí za sebou, ale pohybově nadaný nováček se neztratí.

Aštanga jóga (Ashtanga vinyasa)
Aštanga je důrazný druh jógy, který se skládá z šesti předem stanovených sekvencí. Cvičící mění pozici vždy, když se nadechnou a vydechnou, a tempo je o něco vyšší. Je zde využíván plný jógový dech udždžájí. Tento druh zlepšuje oběhový systém a je možné při ní zhubnout. Je vhodná pro lidi, kteří už mají předchozí zkušenost s cvičením jógy.

Iyengar jóga
Pro tento typ jógy je charakteristický perfekcionismus. Klade důraz na tři hlavní věci, a to na přesné provedení ásán, správnou dobu setrvání v ásáně a správné pořadí a provázanost jednotlivých cvičení. Při cvičení jsou využívány cvičební pomůcky jako dřevěné bloky nebo popruhy. Iyenga jóga je dobrá pro rozvoj svalových funkcí a koordinaci, protože zapojuje celou řadu částí těla. Tento druh je nutné cvičit pod vedením zkušeného instruktora.

Restorativní jóga
Druh jógy, který se využívá pro dosažení fyzického, mentálního i emočního uvolnění. Vychází z Iyengar jógy, používají se při ní pomůcky, které pomáhají udržení rovnováhy a zároveň stimulují a uvolňují tělo. Je to ideální druh cvičení pro ty, kteří se zotavují po zranění. Má pomalejší tempo, a proto je dobrá i pro lidi s omezenými fyzickými schopnostmi.

Těhotenská jóga
Trendem posledních let je jóga pro těhotné. Byla vyvinuta speciálně pro těhotné ženy, případně pro ženy, které chtějí cvičit hned po porodu. Od ostatních cvičení se liší tím, že svým záběrem přesahuje přípravné cvičení na porod. Učí těhotné, jak rozumět změnám na úrovni jejich těla i emocí, zbavuje je boleti zad a kloubů a otoků a učí je, jak správně dýchat a relaxovat. Tím, že zvýší pevnost v oblasti pánevního dna, může pomoc tomu, aby porod proběhl hladce.

Jivamukti jóga (dživamukti)
Jedná se o fyzicky náročnou a zároveň meditativní formu jógy. Lekce kromě cvičení ásán zahrnují také meditaci, čtení, hudbu a zpívání manter. Tato forma byla vytvořena v New Yorku, USA. Lekce jsou obsáhlé, zábavné a dynamičtější, proto je lepší s formou jógy začít až po předchozí zkušeností s jednoduššími styly.

Kundalini jóga
Tento styl pochází z tantra jógy. Cílem cvičení je probuzení energie ve spodní části páteře, tedy nejspodnější čakře a posouvání té energie po páteři výš přes všech sedm čaker. Sjednocuje všechny směry jógy, zahrnuje v sobě dynamické cvičení, statické pozice, dechová cvičení, meditaci a zpívání manter. Pomáhá k posílení imunity, zvýšení pružnosti zad, podporuje nervový, endokrinní a reprodukční systém. Je vhodná pro všechny, kdo chtějí probudit zdroj energie, která vede k prohloubení duchovního života.

Mysore jóga
Při tomto stylu cvičení jógy se řídíte svým vlastním dechem a to vám dává prostor se soustředit na svůj pohyb. Během lekce cvičíte vlastním tempem a ve výsledku se stáváte vlastním učitelem. Pokud narazíte na pozici, kterou nejste schopni udělat, instruktor vám nabídne jednodušší variantu. Důležitá je kontrola pozic od učitelů, kteří následně opravují pozice. Mysore jóga je dobrá pro začátečníky i pro pokročilé, kteří si chtějí jógu osvojit a cvičit si ji následně, kde potřebují.

Obličejová jóga

Zpomalí proces stárnutí. Je skvělou léčebnou metodou po úrazech obličeje, po mozkových příhodách. Úžasně léčí pigmentové skvrny. Je prevencí popraskaných žilek ve tvářích.

 

typy.jpg